Tanulást segítő anyagok

2017-02-13 Blog szerkesztő

Villamos szabályok

A jogosítvány megszerzéséhez az első lépcsőfok a KRESZ vizsga abszolválása.  Az autósiskolák tanfolyamain általában jól felkészítik a diákokat az oktatók, de sosem győzik hangúlyozni,hogy a tanulást otthon is folytatni kell. A következőkben a villmas-szabályokat fogjuk átnézni, és mutatunk pár példát a 18MK Autósiskola "archív" gyűjteményéből. :)

 

Azok a bizonyos villamos szabályok sok fejfájást okozhatnak a tanulók számára. Javaslom, hogy minden vizsgára készülő tanuló nézze át a lenti képeket és tartsa észben a villamos szabályokat:

villamos-szabalyok-kresz-1villamos-szabalyok-kresz-2

 

Villamos szabályok:

  • Egyenrangú útkereszteződésben mind a jobbról, mind a balról érkező villamosnak elsőbbsége van.
  • Ha a villamos és más járművek ugyanarra kanyarodnak kisívben, akkor a villamosnak van elsőbbsége
  • Ha párhuzamosan haladok egy villamossal,de az le akar kanyarodni és ezzelkeresztezné az utamat, nekem van elsőbbségem.
  • Ha balra nagy ívben kanyarodik egy villamos és egy veleszembenközlekedő jármű, a villamosnak van elsőbbsége.
  • A körforgalomban kerezstül haladó villamosnak mindig elsőbbsége van.
  • Kitérési szituációban a villamonak van elsőbbsége,hiszen az nem tud kitérni
  • A villamospótló autóbuszok 'buszként' viselkednek aközlekedésben,nemvillamosként. De ha a villamospályán halad,a  villamosra vonatkozó közlekedési jelzéseket követi.

 

A KRESZ Vizsgáról:

A KRESZ tananyaga hatalmas, rengeteg kérdés közül véletlenszerűen kapják a vizsgázók az 55 kérdést, melyből 45 kérdés 1 pontot, 10 pedig 3 pontot ér. A sikeres vizsgához minimum 65 pontot el kell érni a maximális 75-ből.

Minden kérdés megválaszolására egyetlen perc áll a vizsgázók rendelkezésére. Lehet úgy dönteni, hogy átugrunk egy kérdésen és majd később visszatértünk hozzá, miután a többi kérdésre választ adtunk, de figyeljünk arra, hogy ilyenkor már kevesebb idő áll majd a rendelkezésünkre (személyes tapasztalat: nem ajánlom ezt a taktikát).

A KRESZ vizsga kérdései a közlekedési alapismeretek, vezetéselmélet és műszaki ismeretek témából kerülnek ki

Manapság rengeteg könyv és CD közül válogathatunk, nekem személy szerint a http://www.jogsitszeretnek.hu/ oktatócsomaga jött be a legjobban. Ebben a blogbejegyzésben az ő anyagaikat használtam szemléltetésképpen.

Bármilyen KRESZ-szel, autóvezetéssel kapcsolatos kérdésekkel a 18MK autósiskola készségesen áll bárki rendelkezésére. Sikeres felkészülést kívánunk! :)