Blog a sikeres vizsgához

2016-12-06 Blog szerkesztő

Út a jogosítványig - avagy gondoljunk a villamos szabályokra is!

A jogosítvány megszerzéséig hosszú az út…

A tapasztalatok eltérőek: van, akinek pozitív élmény a KRESZ és az autóvezetés vizsga egyaránt, de nem lehet mindenki ilyen szerencsés… A KRESZ kérdések véletlenszerűen vannak összeválogatva a vizsgán. 55 kérdés van összesen, amelyből 10 db 3pontos és 45 db 1 pontos van. Bármelyik kérdés megválaszolására összesen egyetlen perc áll rendelkezésre. Lehet „kérdést ugrani”, ám fontos az időtényezőt is figyelembe venni, hiszen, ha már ’elhasználtunk’ 15 másodpercet a kérdés elolvasására, ha legközelebb már ennyivel kevesebb időnk lesz a válaszadásra. Fontos hogy elméletben elsajátítsuk ezeket az ismereteket, hiszen a gyakorlatban kell majd alkalmaznunk őket a tanulóvezetés során, és a későbbiekben is, miután megszereztük a jogosítványt.

Így hát fontos, hogy a nehezebb KRESZ témakörökre elég időt fordítsunk a felkészülés során. Mindenikek más témakör jelent nehézséget, azonban abban megegyezhetünk, hogy a villamos szabályok gyakran hozzák kellemetlen helyzetbe a vizsgázókat.

Az autósiskolában általában már jó előre felhívják a figyelmet a speciális szabályokra, hiszen ezek egyrészt elengedhetetlenek a biztonságos autóvezetéshez, illetve nagy eséllyel futunk beléjük a KRESZ vizsga során. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány villamosos feladatot, ezzel segítve a sikeres vizsgafelkészülést.

 

1. Mikor haladhat át a ’B’ jelű jármű az útkereszteződésben?

villamosszabalyok-a-kreszben-ut-a-jogositvanyig

 A helyes válasz: a ’V’ és az ’A’ járművek előtt. Hogy miért? Az ’A’ jelű járműnek elsőbbségadási kötelezettség táblája van, így ő biztosan az utolsó lesz. A ’B’ jelű egyenesen halad, így a villamosnak a KRESZ kanyarodási szabály értelmében elsőbbséget kell adni a ’B’ részére.

 

2. Melyik jármű haladhat tovább elsőként?

villamosszabalyok-a-kreszben-ut-a-jogositvanyig2

 

Ebben a speciális helyzetben a ’B’ jelű járműnek elsőbbsége van a villamossal szemben, hiszen ő egyenesen halad, míg a villamos lekanyarodik az útról. Így a ’B’ halad tovább elsőként, majd a villamos, és utoljára az ’A’ jelű, hiszen neki ismét elsőbbségadási kötelezettség táblája van.

3. Mikor haladhat át a ’B’ jelű jármű az útkereszteződésben?


villamosszabalyok-a-kreszben-ut-a-jogositvanyig3

Ez a kérdés magában foglalja azt a kresz alapszabályt, melyetminden autósiskola elsőként tanít,hogy az útkereszteződésekben az egyenesen haladó villamosnak jobbról-balról elsőbbsége van. Ennek rtelmében a Villamos megy először,majd az ’A’,hiszen a jobbkéz szabály értelmében a ’B’ csak az ’A’ után mehet.

 

4. Mi az áthaladás sorrendje?

villamosszabalyok-a-kreszben-ut-a-jogositvanyig4

 

Ebben a Szituációban az ’A’ megy először, hiszen egyenrangú kereszteződésben halad egyenesen, és jobbról nem jön autó. A KRESZ kanyarodási szabályértelmében a villamos ez után mehet, hiszen neki pedig elsőbbsége van a ’B’ jelű járművel szemben, mert mindketten balra kanyarodnak, és a ’B’ útvonala keresztezi a Villamos útvonalát.

 

5. Mi az áthaladás sorrendje?

villamosszabalyok-a-kreszben-ut-a-jogositvanyig5

Ez hasonlít az előző kérdéshez, annyi különbség, hogy az ’A’ jelű autó máshonnan közelíti meg az útkereszteződést. Ilyenkor a Villamosnak van elsőbbsége vele szemben, így az mehet először. Ezután következik az egyenesen haladó ’A’, majd a balra kanyarodó ’B’. 

 

 Mint említettem, a jogosítvány megszerzéséig. Részt venni az autósiskola óráin nem elég,fontos,hogy otthon is elővegyük a tananyagot, és készüljünk mind a KRESZ, mind a gyakorlati vizsgára is. Sikeres felkészülést kívánunk!


Image credit to: www.jogsitszeretnek.hu